Ukrudtsbrændere - kampagne 2020

Ukrudtsbrændere - kampagne 2020

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen lancerer hvert år en kampagne om korrekt brug af ukrudtsbrændere

Ukrudtsbrænderen var sidste år skyld i over 300 udrykninger hos brandvæsnet..

Forårsvejret har for alvor meldt sig, og med mange dage i eget hjem, er der i denne periode rigtig mange mennesker der bruger tiden i haven.

En ukrudtsbrænder er et godt redskab til at få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne på terrassen, men desværre er det også et redskab, der er skyld i mange brande hvert eneste år.

”Vi ser desværre rigtig ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende. Fra 2015 til 2019 rykkede brandvæsenet ud til 1398 brande, som opstod på grund af ukrudtsbrændere. Det reelle tal er formentlig noget højere, fordi folk selv har fået slukket branden, inden det er blevet nødvendigt at tilkalde brandvæsenet. Sidste år var ukrudtsbrændere skyld i mindst  336 udrykninger til brande”, fortæller forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

De mange brande skyldes den uheldige cocktail med åben ild og tør natur i det danske forår.

”Selvom man ikke tror det, så er planter, buske og træer faktisk ret tørre for tiden”, forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber. ”På denne tid af året er de endnu ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden endnu er tør, det blæser, og der ligger måske tørre blade fra sidste efterår mange steder under hækken eller plankeværket. Så man skal passe på med åben ild”.